Welke kaartjes horen bij je huwelijk?

De top drie van dingen die je lang op voorhand in orde moet brengen voor je huwelijk? De locatie, de jurk en de uitnodiging. Het belang van dat laatste wordt nogal eens onderschat. Jammer, want je gasten zijn natuurlijk een onmisbaar element op je feest en je wil dat zoveel mogelijk genodigden ook echt komen opdagen. Stuur je je uitnodiging te laat, dan hebben ze misschien al andere plannen gemaakt. Maak dus echt werk van mooie en verzorgde uitnodigingen. Welke kaartjes kan je versturen? 

Wil jij mijn getuige zijn? 

Nog voor je de eerste gast op de lijst zet, moet je nadenken over twee erg belangrijke eregasten: de getuigen. Je kan natuurlijk gewoon op de man of vrouw afvragen of ze je getuige willen zijn. Maar nog fijner is het als je er een bijzonder moment van maakt. Geef een etentje en verras ze met een zelfontworpen kaartje om hen te vragen of ze je getuige willen zijn. Wedden dat er een traantje vloeit? 

Save the date

Je begint je huwelijksfeest minstens een jaar – vaak langer – op voorhand te plannen. Zo lang op voorhand weten mensen vaak nog niet wat ze op je uitgekozen dag zullen doen: reizen zijn bijvoorbeeld nog niet geboekt. Dit is het perfecte moment voor een save the date-kaartje. Je kan zelf zo’n save the date trouwkaart maken, want veel informatie hoeft er natuurlijk niet op te staan. Enkel de aankondiging van jullie feest en de exacte dag. Zo weten al je genodigden dat ze die bijzondere dag alvast vrijhouden in hun agenda. 

Denk wel op voorhand al na over de stijl van dit kaartje. Het is extra fijn als je save the date kaartje perfect past bij je definitieve uitnodiging, en zelfs bij de stijl van het feest. Laat bepaalde kleuren terugkomen, gebruik hetzelfde lettertype en noem maar op.

De uitnodiging

Enkele maanden voor de trouw verstuur je je definitieve trouwkaarten. Hierop moet je natuurlijk alle informatie over het huwelijk vermelden. De locatie, het aanvangsuur en de dag van het feest. Maar ook wat meer info over de ceremonie, ruimte voor een cadeautip, jullie namen (uiteraard!), de namen van jullie ouders (al wordt dat niet meer standaard gedaan) en eventueel de namen van de getuigen. Vaak wordt er ook een plannetje naar de feestzaal toegevoegd en als er een dresscode is, geef je die best nu mee. 

Bedankingskaartje

Hopelijk was het feest een groot succes! Een maand na jullie huwelijksfeest is het de gewoonte een bedanking te sturen naar de aanwezigen. Zij hebben jou namelijk ook een prachtige felicitatie voor je huwelijk gestuurd. Ook hier is het fijn in dezelfde stijl te blijven als de eerdere kaartjes. Vaak kiezen koppels ook voor een mooie foto van het feest zelf om als bedanking op te sturen. Vergeet niet om ook een bedankkaartje te sturen naar mensen die er niet bij konden zijn, maar wel een cadeau gaven.