Een duurzame bruiloft

Net zoals jullie liefde duurzaam is, kan je ook van je trouwdag een duurzaam plaatje maken. Moet het voor jullie niet zo spetterend en over the top zijn zoals voor velen? Zijn jullie tevreden met een bescheidener trouwfeest? Dan kan een duurzame trouw daar mooi bij aansluiten. Maar wat houdt duurzaam trouwen precies in? 

Duurzaam trouwen 

Duurzaam of ecologisch trouwen wil zeggen dat je je in harmonie met het milieu en de natuur in de echt verbindt. De mate waarin je dat wil doen, bepalen jullie helemaal zelf. Als je duurzaam trouwt, maak je een statement. Is ecologisch denken en milieubewuste keuzes maken iets waar jullie veel belang aan hechten in jullie relatie? Dan past een duurzame trouw perfect in dat plaatje. Er zijn heel wat manieren om het duurzaamheidsaspect door te trekken. Zo kan je duurzaam dineren door bijvoorbeeld vegan te serveren, duurzame juwelen dragen, maar bijvoorbeeld ook het vervoer op een ecologisch verantwoorde manier organiseren. 

Catering en duurzaam diner

Too much is never enough? Die leuze geldt niet voor jouw trouwerij. Waar veel tortelduifjes hun feest groots en bombastisch aanpakken, met gigantisch veel eten, houden jij en je partner het liever intiem. Jullie willen niet dat er veel overschot aan eten in de vuilbak wordt gegooid na het feest. Uiteraard moet iedereen genoeg te eten hebben, maar hoe minder afval en voedselverspilling, hoe beter. Ga dus op zoek naar een cateraar die jouw wensen begrijpt en zich bewust is van voedselverspilling. Bespreek samen het aantal gangen en vraag naar het biologische en lokale arrangement. Wil je je ecologische voetafdruk extra klein houden, dan kan je enkel vegan gerechten serveren. Tegenwoordig zijn er al heel wat cateraars die zich specialiseren in vegan gerechten die ook erg lekker zijn.

Nieuwe ringen of duurzame familiejuwelen? 

We zien steeds vaker dat aanstaande echtparen kiezen voor duurzame juwelen. Ze laten bijvoorbeeld de ringen van hun grootouders aan beide kanten van de familie versmelten tot een nieuw exemplaar. De symbolische waarde is dan natuurlijk erg groot en er zijn geen nieuwe kostbare grondstoffen ontgonnen. Ook kan het zijn dat er in jouw familie wel wat tijdloze stukken zijn, zoals bijvoorbeeld een Cartier ring van je grootmoeder die je perfect als trouwring kunt gebruiken. Zijn er geen familiejuwelen in omloop in jullie families? Dan kan je alsnog overwegen om nieuwe ringen te kopen bij de juwelier. Een huwelijk is een unieke gebeurtenis waar ringen bij horen die je je leven lang zal koesteren. Voel je toch de nood om die dure aankoop te compenseren? Je kan dan andere juwelen lenen, zoals een halsketting van je moeder of getuige. Duurzaam en met een grote emotionele waarde.